Farsi    Arabic    English   

یک دستاورد فنی عالی

و. ای. لنین


ویلیام رمزی، شیمیدان انگلیسی مشهور جهان، روشی کشف کرده است که مستقیماً گاز را از رگه‌های زغال سنگ به دست می‌آورد. رمزی هم اکنون مشغول بستن قراردادی با صاحب کان زغال سنگی مبنی بر کاربرد عملی این روش است.

بنابراین، یک مسئلۀ عظیم تکنیکی مدرن به راه حل نزدیک می‌شود. انقلابی که از چنین راه حلی تأثیر خواهد پذیرفت بی سابقه خواهد بود.

در حال حاضر، برای کاربست انرژی محتوی آن، زغال به همۀ نقاط کشور منتقل می‌شود و در کارخانه‌ها و منازل بیشماری می‌سوزد.

کشف رمزی به معنی یک انقلاب عظیم تکنیکی در این احتمالا مهم‌ترین رشتۀ تولیدی در کشورهای سرمایه‌داری است.

رمزی روشی را کشف کرده است که درست در جائیکه زغال سنگ قرار دارد، زغال را بدون حمل آن به سطح زمین، تبدیل به گاز می‌کند. روشی مشابه اما ساده‌تر گاهی اوقات برای استخراج نمک بکار می‌رود: نمک مستقیماً به سطح زمین آورده نمی‌شود، بلکه در آب حل شده، محلول به بالا تلمبه زده می‌شود.

روش رمزی، زغال معادن را با دستگاههای عظیم الجثۀ تقطیر به گاز تبدیل می‌کند. گاز برای بکار انداختن موتورهای گازی که دو برابر موتورهای بخار انرژی از زغال می‌کشند، بکار می‌رود. موتورهای گازی انرژی را به برق تبدیل می‌کنند، که تکنولوژی مدرن هم اکنون می‌تواند آن را به دوردست بفرستد.

چنین انقلاب تکنیکی هزینۀ الکتریسیته را به یک پنجم یا حتی یک دهم قیمت کنونیش کاهش می‌دهد. مقدار بسیار زیادی از کار انسان که اکنون در استخراج و توزیع زغال بکار می‌رود ذخیره خواهد شد. استفاده از ناچیزترین رگه‌ها که تاکنون بکار نمی‌رفتند، ممکن خواهد شد. هزینۀ روشنایی و گرمای منازل به مقدار زیادی کاهش می‌یابد.

چنین کشفی انقلاب عظیمی در صنعت به وجود خواهد آورد.

اما عواقبی که این انقلاب در زندگی اجتماعی بمثابه یک کل تحت سیستم کنونی سرمایه‌داری خواهد داشت، از آنچه چنین کشفی تحت سوسیالیسم می‌توانست داشته باشد، کاملا متفاوت خواهد بود.

تحت سرمایه‌داری «آزادسازی» کار میلیونها معدنچی درگیر استخراج زغال سنگ به ناچار موجب بیکاری توده‌ای، ازدیاد عظیمی در فقر، و بدتر شدن شرایط کارگران خواهد شد. و منافع چنین کشف بزرگی به جیب مورگانها، راکفلرها، ریابوشینسکی ها، موروزوفها و ملتزمینشان – وکلا، مدیران، پروفسورها و سایر چاکران سرمایه – خواهد رفت.

تحت سوسیالیسم کاربرد روش رمزی، که کار میلیونها معدنچی و غیره را «آزاد» خواهد کرد، فوراً تقلیل ساعات کار را برای همه از ۸ ساعت به مثلا ۷ ساعت و حتی کمتر امکان‌پذیر خواهد ساخت. «الکتریکی کردن» همۀ کارخانه‌ها و راه آهنها شرایط کار را بهداشتی‌تر خواهد نمود، و میلیونها کارگر را از دود، خاک و کثافت نجات خواهد داد و تبدیل کارگاههای کثیف و تنفرآور را به لابراتوریهای تمیز و روشن که شایستۀ انسان است، تسریع خواهد نمود. روشنایی و گرمای الکتریکی در منازل، میلیونها «بردۀ خانگی» را از نیاز به گذراندن سه چهارم زندگی‌شان در آشپزخانه‌های بدبو رها خواهد کرد.

تکنولوژی سرمایه‌داری، روز به روز بطور فزاینده‌ای از شرایط اجتماعی که زحمتکشان را به بردگی مزدی محکوم می‌کند فراتر می‌رود.


پراودا شمارۀ ۹۱
۲۱ آوریل ۱۹۱۳
مجموعه آثار لنین، جلد ۱۹

- ترجمه جواد راستی‌پور


lenin.public-archive.net #L2039fa.html